domingo, 21 de diciembre de 2014

Recursos metodològics (cooperació)











L’Educació física és una de les assignatures més imprescindibles a l’etapa escolar, ja que ens permet treballar un aspecte molt important en la vida de tots els éssers humans, que és la cooperació.
Saber treballar en equip, ajudar als altres, deixar de banda els egocentrismes, tenir empatia i saber posar-se en la situació dels altres, són alguns dels valors que engloben aquesta paraula i que tot infant hauria d’assolir al llarg de la seva etapa escolar. És per això que l’àrea d’Educació Física és igual o més important que altres assignatures que, erròniament són interpretades com a més importants, i en canvi, no poden assolir el treball d’aspectes socialitzadors com és la cooperació.

En els nostres dies un dels aspectes que més es treballa en les escoles són els valors, i dintre d’ells trobem un de molt important “la cooperació”, que es treballa molt adequadament dins de l’àrea curricular de l’educació física.
La cooperació implica la participació de tots els integrants del grup, que fa que sigui possible avançar en el coneixement del propi cos, en el desenvolupament de les capacitats motrius i l’aprenentatge afectiu i social. Cal remarcar que aquest mètode de treball no és una competició entre els participants sinó una forma de jugar que poden guanyar o perdre, però la seva finalitat sempre serà haver participat, passar-ho bé i ajudar-se entre ells.
Per obtenir un bon resultat, és necessari coordinar les accions dels companys. Per a aconseguir-ho necessitarem un element molt important, la comunicació.

Estudis empírics afirmen que les activitats cooperatives poden influir positivament en la persona.
Segons Slavin: “els infants mostren en aquest tipus d’activitats, un alt grau d’acceptació envers els seus companys.”
Estem parlant d’un valor molt important: “la companyonia”.
Ziegler revela la influència positiva d’aquestes activitats que exerceixen sobre les relacions interculturals.

Tipus de jocs cooperatius:
-Jocs motors
-Cançons motrius
-Activitats dissenyades pel professor
-Adaptació de jocs competitius a cooperatius

En aquest mapa conceptual hi podem trobar els elements clau del joc cooperatiu.


A continuació us deixem amb un vídeo que explica tot el que hem comentat nosaltres anteriorment, és a dir, la importancia dels jocs cooperatius dins l’Educació Física. També aporta 5 exemples que podriem usar en una classe.


I una presentació que resumeix tot el que hem explicat anteriorment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario