miércoles, 29 de octubre de 2014

Documentar, una mirada nova


A seminari ens han proposat llegir aquest llibre: "Documentar una mirada nova."
Aquí trobareu un petit resum sobre el llibre que crec que us pot interesar:
DOCUMENTAR, UNA MIRADA NOVA; és un llibre escrit per l’Associcació de Mestres de Rosa Sensat, on s’expliquen un recull de descobertes que fan els infants durant l’etapa dels 0 als 6 anys de vida, concretament a les llars d’infants i a les escoles, utilitzant breus textos i diverses fotografies. El llibre està dividit en quatre apartats.


En l’introducció es defineix en vàries ocasions i de diferents maneres el terme “documentar”, i ens fa veure que és una acció que ja fa anys que es porta a terme en les escoles, i ens explica  el cas concretament de l’escola Barrufet.
En el segon apartat trobem el títol de trenta històries, trenta mirades, que com bé descriu el propi títol són trenta situacions de la vida quotidiana que s’expliquen breument i que van acompanyades d'un seguit d’imatges visuals i de fotografies, que ajuden a comprendre molt millor aquestes situacions quotidianes, ja que a vegades una imatge val més que mil paraules.

El tercer apartat s’anomena "Sentit de la documentació seleccionada", on s’explica quina documentació ha estat escollida per dur a terme aquest recull d’imatges i el per què d’aquesta tria tan selectiva i precisa.

El final del llibre acaba amb un petit apartat que s´anomena "Quan la curiositat no s’esgota" en el qual hi apareixen dues converses mantingudes entre 2 o 3 persones de la xarxa que parlen sobre la gran importància de la documentació.


Endevinalla

En una de les classes impartides per el professor Jordi Simón, tots els alumnes vam practicar com s'utilitza l'editor de vídeos Youtube, a través d'una activitat en parelles que consistia a crear una endevinalla en format vídeo que durés menys de tres minuts i poder-la compartir al nostre blog.

Vam considerar que és una nova eina de treball bastant senzilla. Es treballa a través d'online; obrés el Youtube, edites el vídeo que pujaràs i el carregàs.

Ara us mostraré un vídeo que reflecteix l'endevinalla, duu-ta a terme per la meva companya Marta Pagan i jo.




Descripció companya

A classe de COED en petit grup, vam estar treballant la descripció; què és, la seva estructura en què es divideix, tècniques... A partir d'aquí el nostre professor ens va donar un seguit d'exemples, com és el cas de lletres de cançons "el gripau blau", poemes...
Amb tot això ens va fer que elaboréssim una descripció d'una companya de la classe, jo vaig elegir a la Inés Piqué.

Inés un nom senzill, original, elegant, amb força però a la vegada delicat; un nom femení que no requereix la lletra a, encara que conserva una sonoritat alegre i bonica. Etimològicament d’origen grec, amb significat de “pura” “sagrada” i “casta”.

Una noia prima, d’estatura estàndard, morena i amb una llarga cabellera, de faccions fines però a la vegada atractives.
Inés Inés Inés, el teu somriure profund eclipsa a la gent, minut a minut enamores a través de la teva dolçor i senzilles.
Bona amiga, bona estudiant, aplicada, carinyosa i sensible, tot un model a seguir per a la gent que has conegut, coneixes i la que coneixeràs.
Portes a les venes la teva professió, dia rere dia captivaràs els teus futurs infants en un obrir i tancar d’ulls.

Et recordo com si fos ara, el primer dia en que et vaig conèixer; ja des d’aquell moment em vas cridar l’atenció, si és veritat, i no exagero.

Si fos don Juan Tenorio, et diria “Inés del alma mía”.

Amb un somriure profund que eclipsa a la gent

Auditori "Scheherezade"

El diumenge dinou d’octubre, unes quantes companyes de la classe vam assistir a l’Auditori de Barcelona, per poder escoltar l’obra anomenada Scheherazade, composta per una orquestra simfònica.
El programa de l’obra va durar quasi ben bé dues hores, va estar dividit en tres parts en que incloïa una pausa de vint minuts.
La primera part segons el meu punt de vista vaig trobar que la música era molt melòdica i fantasiosa, em vaig deixar portar per la melodia, però per desgracia va durar molt poca estona, només uns cinc minuts; podríem dir que aquesta part va ser com una petita introducció de tota l’obra en general. Un dels instruments que va donar protagonisme va ser una trompeta solista.
En la segona part, amb tota la meva sinceritat se’m va fer una mica pesada, ja que la vaig trobar molt embafadora, mai s’acabaven les melodies. En aquesta part hi destacaven la trompeta i el fiscorn.
En la tercera part, la veig viure d’una forma molt més intensa, podríem dir que els pels se’m van posar de punta. Era una música més cridanera, misteriosa, tornava a ser tranquil•la fins que un altre instrument més greu sonava i t’impactava, i així successivament, fins que el final et deixa amb una sensació de tranquil•litat (és com si hagués estat veient una pel•lícula d’acció, i fins que no descobreixes qui són els dolents i moren o són agafats per la policia, dius buf ja ha passat tot).                                                            
L’orquestra va està formada per disset clarinets, sis saxòfons, quatre flautes, tres oboès, dos fagots, cinc trompes, sis trompetes i fiscorns, quatre trombons, dos bombardins, tres tubes, una de timbales, cinc de percussió, un de contrabaixos i un d’arpa. El director va ser en Salvador Brotons, a més va assistir i participar el conegut trompetista anomenat Allen Vizzutti.
Per a mi va ser la primera vegada que assisteixo a escoltar una obra d’orquestra simfònica, em pensava que seria molt però que molt avorrida, encara que per el meu gust va durar massa estona i a més a més trobava a faltar veus, ja que no estic acostumada a escolar música sense veu. Però m’ho vaig passar bé.



Llibre I

Usos educatius dels blogs.
Recursos, orientacions i experiències per a docents:




Per acabar de complementar aquesta informació, cal destacar que el dia 11 de novembre del 2008 la mestra Anna Pérez va oferir a Blanquerna una conferència sobre els blocs i l'educació.
Des d'aquí podeu veure-ho.


A més a més, podeu veure aquest seguit de diapositives sobre els blogs.
 

Repte

En Txema, el nostre professor d'educació física ens ha comunicat que una de les permisses d'aquesta assignatura, serà la realització d'un repte, pot ser tant individual com en grup.

He decidit fer el meu repte amb dos companyes més de la classe, la Maria Vergès i la Laura Mulero. El nostre repte és aconseguir fer la cursa de 5km, que organitzarà el RACC el pròxim dia 15 de Desembre, a les 9.45h al Circuit de Catalunya.

Per aconseguir aquest repte, ens proposem sortir a córrer, anar al gimnàs, anar a caminar... dos cops a la setmana des d'avui fins el dia de la cursa, per tal d'anaar agafant més resistència i que la cursa no se'ns faci molt dura.

Els entrenaments els realitzarem cadascuna pel seu compte, ja que no vivim a prop. Per tant, cadascuna anirà posant les seves evidències al sites.


lunes, 27 de octubre de 2014

Fotografies i música legals


Avui, a la classe de GTIC aprofitant el tema del programari lliure i les llicències hem visitat algunes pàgines d'interès on podem veure, copiar i descarregar fotografies i música de alta qualitat i sobretot de forma legal, sabent sempre qui és el propietari i quins són els seus drets d'autor.

Per aconseguir veure, copiar i descarregar fotografies legals, de alta qualitat, i la majoria gratuïtes, trobem:





Per escoltar, copiar i descarregar música no comercial, trobem:

  



Per últim, la Victoria i jo hem vist que la pàgina de Creative Commons ens dona la opció de fer una cerca de diferents materials tan d'imatges, vídeos, música i d'altres a partir de les seves llicències: http://search.creativecommons.org/

miércoles, 22 de octubre de 2014

Só qui só

Des de començament de curs el nostre professor Josep Maria Vila comença la classe recitant un poema, després ens fa reflexionar i conjuntament donem les nostres opinions. 

Só qui só, que no só io,

puix d'amor mudat me só.
Io crec cert que res no sia,

o, si só, só fantasia,
o algun home que somia
que va alcançar algun do,
puix d'amor mudat me só.

Só del tot transfigurat;

só aquell que era llibertat,
i ara d'amors cativat
me veig molt fora raó,
puix d'amor mudat me só.

Si só, puix que en lo món vixc

i a mi mateix avorrixc,
i segons que discernixc
veig la qui em dóna passió
puix d'amor mudat me só.
Joan Timoneda

martes, 21 de octubre de 2014

Twitter

Twitter és un servei que permet els seus usuaris enviar i llegir missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters (denominats piulades o tuits) per mitjà del mateix web de Twitter, SMS, missatgeria instantània o bé aplicacions de tercers com Twidroid, Twitterrific, Tweetie, Facebook, Twinkle, Tweetboard o TweetDeck.

Aquestes actualitzacions es mostren a la pàgina de perfil de l'usuari, i són també enviades de forma immediata a altres usuaris que han triat l'opció de rebre-les. L'usuari original pot restringir el seguiment d'aquests missatges només per part dels membres del seu cercle d'amics, o permetre el seu accés a tots els usuaris, que és l'opció per defecte.

Els usuaris poden rebre les actualitzacions des de la pàgina de Twitter, mitjançant missatgeria instantània, SMS, RSS i correu electrònic. Es calcula que es publiquen uns 130 milions de piulades al dia.

Informació extreta de Wikipedia.

domingo, 19 de octubre de 2014

Blogs o Wikis?


L'anatomia d'aquest són diferents, els blocs són estàtics però editables, és cronològic, ja que les entrades s'ordenen en l'ordre invers, aquesta característica fa que la lectura es vagi desplegant als ulls dels lectors.S'estableix una interacció externa amb els visitants a través dels comentaris.

Per una altra banda els wikis són dinàmics i estan en constant revisió. Són intemporals, pateix modificacions reiteradament, relacionades amb l'actualització dels continguts, sense tenir en compte cap data. Tots els seus continguts es presenten en pàgines independents. L'única relació que s'estableix és interna, amb els usuaris editors,

Un blog està compost d'entrades i comentaris (respostes a entrades). Normalment, el permís per escriure entrades està restringit al propietari del blog o als membres d'aquest blog, encara que també pot estar obert al públic. No obstant això, a diferència del wiki, en un blog, ningú pot canviar o editar el comentari o entrada d'una altra persona.

Això no significa que una eina sigui millor que una altra. Cada eina (blog i wiki) és apropiada per a un determinat tipus de tasques. El usuari ha de saber què vol aconseguir amb aquesta tasca i avaluar què eina necessita per dur a terme els seus propòsits.

Encara que tinguin diferències tenen un objectiu com. Els dos pretenen crear comunitats d'aprenentatge. 

La meva companya Victoria i jo hem creat un quadre on exposem les diferències a ressaltar.


sábado, 18 de octubre de 2014

Els wikis

Què són els wikis?
Un Wiki (del hawaia wiki wiki,"ràpid") és una pàgina web de col·laboració que pot ser editada per diferents usuaris. Aquests poden crear, editar, esborrar o modificar el contingut d'una pàgina web, de manera fàcil, ràpida e interactiva.
Una de les wikis més conegudes és la Viquipèdia.

Característiques dels wikis:
- Publicació de forma immediata fent servir només el navegador web (com per exemple: Explorer, Firefox, Mozilla…)
- Control d’accés i de permisos d’edició. Poden estar obertes només a les persones que invitem o a tot al món.
- Que quedi reflectit/registrat qui i quan s’ha fet la modificació en les pàgines wiki.
- Accés a versions prèvies a l'última modificació (accés a tot el que es va guardant).
- Pujar i emmagatzemar documents i tot tipus d’arxius dintre del wiki (imatges, documents pdf…).
- Enllaçar pàgines externes i adjuntar àudios, vídeos, presentacions…

Com crear un Wiki:
Anar a la pàgina www.wikispace.com
- Registrar-se.
- Iniciar sessió: crear usuari i contrasenya.
- Crear un wiki. Aquest i tots els que creïs més endavant es guardaran automàticament als "els meus wikis".
- Escollir si volem que el nostre wiki sigui privat o públic i a més qui pot editar i qui no. 
- Els membres convidats, per afegir nova informació al wiki han de clicar al botó “Editar” i quan estiguin a “Guardar.


Paradigma actual de l'educació física

La societat en la qual vivim està marcada per grans avenços tan científics, tecnològics, premis Nobel... però ningú s’ha centrat realment en l’educació, lluitar per ella i canviar tot el sistema educatiu.

Aquest necessita un canvi. El món ha avançat en molts aspectes i l'escola segueix amb el mateix model educatiu: ensenyem als infants de la mateixa manera que fa molts anys enrere, quan encara no estava desenvolupada la tecnologia, i quan no teníem accés a la informació.

Actualment veiem la infantesa com una cursa i no hauria de ser així. La nostra societat és competitiva en l’àmbit de l’educació. Hem d’entendre que cada nen es desenvolupa al seu ritme i és per aquest motiu que no ens hem de preocupar pel que saben a certes edats, basant-nos en les pautes dels currículums educatius. Ser el més llest o el més estudiós de la classe mai ha volgut dir ser el més feliç.

Cal crear un nou model educatiu en el qual l'infant pugui accedir, buscar, compartir i crear alhora que desenvolupi les seves capacitats.
Com a docents no hem de donar als infants aquesta informació sinó que hem de proporcionar les eines i els mitjans necessaris per a què aquests hi puguin accedir i adquirir coneixements.

Deixant a part les escoles lliures i centrant-nos a les tradicionals, com diu el senyor Ken Robinson, aquestes escoles maten la creativitat dels infants. No els fan avançar, experimentar, ser ells mateixos; només segueixen unes regles i unes disciplines, i com no, l’activitat més destacada memoritzar i memoritzar, per a després d’un temps oblidar-se del que s’ha après.

La funció dels mestres és fer de suport de l’aprenentatge dels infants. Hem de deixar que ells mateixos siguin els protagonistes del seu desenvolupament i aprenentatge.

Els infants han de sentir una motivació per allò que volen aprendre, i el docent ha de garantir que aquesta motivació està present a l'aula.
Ha de permetre a l'infant fer i desfer, equivocar-se, tenir curiositat, investigar tot allò que l'envolta, i donar noves oportunitats.
Com ha docents hem de tenir coneixements sobre la manera d'aprendre dels nens, aquests aprenen quan s'ho passen bé, quan juguen, quan senten motivació per allò que estan fent, necessiten sentir emocions.

Si apliquem aquest concepte a l’educació física, cal tenir en compte que cada persona compren les coses d'una manera diferent segons les seves experiències, la seva manera de veure la vida, les seves actituds i aptituds inclús la seva professió.
No podem permetre que l’educació dels nens es basi a passar-se la major part del dia asseguts en una aula on els ensenyen conceptes que probablement obliden en sortir de l’escola.

Els nens necessiten moure’s, explorar… hem de deixar que juguin, descobreixin i s’equivoquin... Només d’aquesta manera permetrem que ells siguin els protagonistes de la seva pròpia infància.

Nosaltres com a futurs mestres en educació infantil hem de poder tenir la capacitat d’ensenyar l'educació física no com una assignatura de competició, de veure qui és millor que l'altre, sinó com un moment de superació on s'aprenen moltíssimes més coses de les que pensem.

Hem d’aconseguir que l’educació física sigui una part clau en el desenvolupament dels nens. D’aquesta manera estarà molt més ben valorada del que ho està ara.

En cap moment de la nostra etapa viscuda d'aquesta pràctica ens ensenyen els valors més importants com són: la salut, la higiene, l'educació postural, els hàbits alimentaris, les capacitats físiques bàsiques, l’esforç, la superació...
Per tant, creiem que s'hauria de veure d'una forma completament diferent. Així com l'anglès és primordial pel nostre futur, l'educació física hauria de ser equivalent.

Però en cap cas podem obligar als infants a fer una sèrie d'activitats físiques que no són capaços de fer, per això des de l'escola s'hauria de plantejar d'una altra manera. O no és així que posem metes físiques com a condicionant per poder aprovar l'assignatura?

Hem d’aconseguir la motivació dels nens segons les seves capacitats. Al contrari estarem creant un sentiment de frustració important per als menors que estiguin menys acostumats a dita activitat.

Està clar que cada infant té unes qualitats i uns interessos diferents als de la resta dels companys. Es tractarà de motivar a cada infant per arriscar, innovar i descobrir que tots tenim moltes més qualitats de les que en un primer moment pensem que tenim.

A part de la funció i la importància dels mestres en la vida de l’infant no hem d’oblidar mai que el més important sempre serà el seu entorn familiar.
Cal que ens entreguem,  ens dediquem a cada infant per formar part de l’aventura que suposa créixer i aprendre. D’aquesta manera aconseguirem motivar-los.

¿Què passarà si basem l’educació en l’estudi i la pràctica de ser feliç?
¿Per què ser feliç no es considera educació?

Penso que aquestes qüestions són les que s’haurien de plantejar els qui determinen com ha de ser el sistema educatiu d’un país.

La felicitat és una de les metes més importants que ens plantegem per assolir a la vida. Si ningú ens ensenya que significa ser feliç ni com intentar arribar a aquesta meta és molt possible que mai aconseguim arribar-ho o que el camí es faci molt més costós.



Ara podreu veure un seguit de diapositives, que resumeixen el paradigma actual:

miércoles, 15 de octubre de 2014

Taller pilot

Aquest any s'ha implantat en el seminari de primer d'educació infantil, un taller pilot d'expressió i comunicació. La finalitat d'aquest nou projecte és que tots nosaltres perdem la vergonya i la por escènica a l'hora de parlar en públic, poder expressar-nos i gesticular millor, possar-nos a la pell dels personatges del conte o història i que el públic ho visqui. Però tot això té un procés que durarà tot el curs. L'altre dia es va iniciar aquest taller amb una presentació dels dos nous professors que tindrem; cada un té una especialitat diferent. Un d'ells és professor de teatre i l'altre és dedica en la explicació de contes. Cada un d'ells ens van fer fer una sèrie d'activitats centrades en la seva especialització, va sortir prou bé; encara que ens falta molt per aprendre. I com són uns grans professionals aprendrem molt.

Gestió d'arxius on-line

Google Docs és un senzill processador de textos, fulls de càlcul i formularis; tot això en línia. A més permet crear nous documents, editar els que tenim o compartir-los amb altres usuaris.
Aquest servidor és molt útil, ja que és una forma de treballar en equip a distància, des d'ordinadors diferents que ens permet veure qualsevol modificació del document de manera immediata. A més a més, a l'esquerra trobem un xat on podem escriure'ns mentre estem treballant.
Google Docs és una eina totalment gratuïta. Per poder-la utilitzar, s'ha de tenir un compte Google (compte de correu Gmail).

Us adjunto tres arxius de Google per a practicar aquesta aplicació: 

Google Docs


Presentacions de Google


Fulls de càlcul de Google

Revista

Des de que va començar l'inici del curs, la nostra professora Roser Domingo de llenguatge visual i plàstic, ens va comunicar que per parelles haviem de fer una revista on es recollirien capitol per capitol totes les activitats que es duran a terme al llarg del semestre.

Ara mostrare un seguit de apartats que es troben en la revista:
1) El pa
2) Land Art
3) Fang
4) Teoria dels colors
5) Els sentiments


lunes, 13 de octubre de 2014

Ens pot interessar


VÍDEOS:
  • El club de los poetas muertos
  • Diario de la calle
  • Ser y tener
  • ¿Que hacemos con Maisie?
  • El milagro de Anne Sullivan
  • Cadena de favores
  • La lengua de las mariposas
  • La sonrisa de Mona Lisa
  • El profesor

LLIBRES:
  • Summerhill
  • Del xumet a la birra
  • Com parlar en públic
  • Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents.
  • Documentar, una mirada nova
  • Gramàtica de la fantasia
  • Esquitx vol.4
  • Va de mestres
  • Hijos de colores

viernes, 10 de octubre de 2014

Youtube

YouTube va ser fundat al febrer de 2005. És un lloc web de vídeos que permet que milions d'usuaris trobin, vegin i comparteixin vídeos originals. A més ofereix un fòrum on els usuaris es poden connectar, obtenir informació i inspirar a altres persones de tot el món.

Xifres importants:
-Youtube és el tercer lloc web més visitat del món.
-Youtube és el segon buscador més popular del món.
-Youtube rep més de 800 milions de visites al mes.
-En el 2012 va aconseguir els 4.000 milions de reproduccions de vídeos al dia.


jueves, 9 de octubre de 2014

Etiquetes


¿Què són les etiquetes?
Les etiquetes de Blogger permeten classificar les entrades de una manera senzilla i ràpida. És una manera de tindré el blog organitzat per temes, així pots veure totes les entrades que has realitzat sobre el tema que estàs interessat.

Passos a seguir
-Entrar en el blog
-Crear una nova entrada
-Clicar a l'apartat lateral dret "etiquetes" i crear-ne una. 
-Clicar a "fet".
-Guardar l'entrada

miércoles, 8 de octubre de 2014

Ara mateix

Des de començament de curs el nostre professor Josep Maria Vila comença la classe recitant un poema, després ens fa reflexionar i conjuntament donem les nostres opinions. 

Ara mateix enfilo aquesta agulla
amb el fil d'un propòsit que no dic
i em poso a apedaçar. Cap dels prodigis
que anunciaven taumaturgs insignes
no s'ha complert, i els anys passen de pressa.

De res a poc, i sempre amb vent de cara,
quin llarg camí d'angoixa i de silencis.
I som on som; més val saber-ho i dir-ho
i assentar els peus en terra i proclamar-nos
hereus d'un temps de dubtes i renúncies
en què els sorolls ofeguen les paraules
i amb molts miralls mig estrafem la vida.

De res no ens val l'enyor o la complanta,
ni el toc de displicent malenconia
que ens posem per jersei o per corbata
quan sortim al carrer. Tenim a penes
el que tenim i prou: l'espai d'història
concreta que ens pertoca, i un minúscul
territori per viure-la. Posem-nos
dempeus altra vegada i que se senti
la veu de tots solemnement i clara.

Cridem qui som i que tothom ho escolti.
I en acabat, que cadascú es vesteixi
com bonament li plagui, i via fora!,
que tot està per fer i tot és possible.

Miquel Martí i Pol

Un tramvia anomenat text

Per grups vam tindré que llegir diferents articles i fer una síntesi, el meu grup compost per Rebeca Losada e Inés Piqué ens va tocar "Un tramvia anomenat text".
Ara mostraré la nostra síntesi.

“Una de les característiques que diferencien l’ésser humà de la resta dels animals és l’escriptura”. Pagès, V. introdueix amb aquesta frase el text que explica el procés de comunicació que utilitzem els humans per entendre’ns, ja que som els únics capaços de traduir la comunicació en signes gràfics durables, la llengua escrita.
Amb el pas del temps han aparegut fenòmens que han fet tremolar la rigidesa de l’escriptura, com el telèfon, la ràdio, la televisió o Internet.
Per explicar aquest procés, ha fet servir un exemple d’un eslògan que va publicar  l’Ajuntament de Barcelona, en el moment en que l’aigua escassejava: “L’aigua escasseja. No te’n rentis les mans”.
En primer lloc, la paraula comunicar significa posar en comú alguna cosa entre un emissor i un receptor, on l’emissor té un missatge que vol fer arribar al receptor i on necessita un codi que el materialitzi, en aquest cas la llengua catalana.
Després, hi ha el text, que és el resultat d’aplicar un codi al missatge, i que necessita un canal per poder ser transmès. Aquest canal es pot veure afectat per el soroll, nom amb el que es determinen a les distorsions a què pot estar sotmès el text.
Per últim, estan les circumstàncies que envolten el text, que és el que anomenem context.
Aquests serien els elements que conformen el procés de comunicació. Al aplicar-los al eslògan de l’Ajuntament de Barcelona, poden donar missatges diferents, inclús erronis.
Com ja hem dit, comunicar és la voluntat de transmetre una informació d’un emissor a un receptor, en aquest cas, que com no plou, no s’hauria de fer un ús abusiu de l’aigua, missatge destinat als ciutadans de Barcelona.
Què pot passar? Que al difondre’l, ja sigui per ràdio, per la premsa o la televisió, pot patir interferències que provoquin l’emissió d’un missatge equivocat, si més no, amb un significat distorsionat del que volia donar-li l’Ajuntament de Barcelona.
Un altre aspecte a tenir en compte per la interpretació del text, és el context. La situació idònia per el correcte rebut de la informació seria que l’emissor i el receptor comparteixin el mateix context. Calen unes nocions bàsiques de cultura per poder entendre correctament el missatge.
El codi, també resulta essencial per la interpretació del text. És necessari que tant l’emissor com el receptor coneguin i dominin la llengua en la que està codificat el missatge. Per exemple, si l’emissor emet un missatge en xinès a un receptor que no té nocions d’aquesta llengua, no farà una descodificació correcte, i no entendrà el significat ni la intenció del text.
En el cas que proposa el text, queda explícit que és necessari el coneixement de la llengua i les figures literaries per  poder entendre el significat de la metàfora que compara el text amb un tramvia.
Per concloure, podem dir que el procés de comunicació inclou molt elements, dels quals no en tenim el control, que distorsionen els missatges que s’emeten.
Quan el receptor és desconegut, resulta inevitable que codi i context no concordin fil per randa amb els de l’emissor, de manera que no tothom descodificarà els textos com estava previst”. Aquesta frase ens diu, que quan el missatge va destinat a un receptor a gran escala és gairebé impossible que tots comparteixin el mateix codi i context i per tant, el missatge serà entès de diferents maneres. En canvi, si l’emissor sap a qui va dirigit el missatge pot adequar-los per tal que la descodificació sigui adequada.
Pagès, V. per finalitzar diu que “Quan es produeixen discrepàncies en la interpretació de textos interpersonals, el conductor del tramvia és l’únic culpable” , frase amb la qual nosaltres no estem del tot d’acord, ja que pensem que la interpretació dels textos interpersonals no només depenen de l’emissor o conductor del tramvia, sinó que tots els elements del procés de comunicació tenen importància i rellevevància quan arriben al receptor.

Ens ha sorprès que l’autor utilitzi aquesta frase com a conclusió del text perquè ens resulta contradictori amb la resta del text. 

martes, 7 de octubre de 2014

Noteflight

Avui en l'assignatura de música em estat treballant en la composició de partitures mitjançant una pàgina web que no la coneixia pas, l'anomenada "Noteflight". Per poder-hi accedir un s'ha de registrar, i a partir d'aquí podrà navegar tranquil·lament. Es pot crear, emmagatzemar, escoltar, imprimir, bucar i compartir en línea música escrita; de manera gratuïta. Si ets compositor ho pots utilitzar per crear i administrar les pròpies composicions. I si ets professor o estudiant, pots utilitzar-ho per comunicar-te i col·laborar en l'aprenantge de la música.

Ara us mostro la partitura de la cançó popular alemanya "Mireu els meus anecs"



 Ara us mostro la partitura de la cançó "La sardana de l'avellana"  

miércoles, 1 de octubre de 2014

Acions

Des de començament de curs el nostre professor Josep Maria Vila comença la classe recitant un poema, després ens fa reflexionar i conjuntament donem les nostres opinions. 

Si ens trobem i et dic « hola »
d’això se’n diu una salutació.
Si em demanes com em trobo,
d’això se’n diu consideració.
Si ens aturem i xerrem una estona,
d’això se’n diu una conversació.
Si ens entenem sense entrebancs,
d’això se’n diu comunicació.
Si discutim, cridem i ens barallem,
d’això se’n diu una altercació.
Si després ens excusem,
d’això se’n diu reconciliació.
Si ens ajudem a tornar a casa,
d’això se’n diu cooperació.
I totes aquestes accions sumades
donen la civilització.
(I si dic que aquest poema és fantàstic,
això seria una exageració?)
Miquel Desclot